But in the
period between meals, especially if prolonged, there is
some degradation of muscle protein to amino acids ⑤.
These amino acids donate their amino groups (by
transamination) to pyruvate, the product of glycolysis,
to yield alanine, which is transported to the liver and
deaminated. The resulting pyruvate is converted by
hepatocytes into blood glucose (via gluconeogenesis), and
the NH3 is converted into urea for excretion. The glucose
returns to the skeletal muscles to replenish muscle
glycogen stores. One benefit of this cyclic process, the
glucose-alanine cycle (see Fig. 17-9), is the smoothing
out of fluctuations in blood glucose in the periods
between meals. The amino acid deficit incurred in the
muscles is made up after the next meal from incoming
dietary amino acids.
Lehninger-Nelson-Cox: Principles of Biochemistry, 740.o.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Epigenetika, epitranszkriptomikus módosulatok !
Magyar kutatók vezetésével, több mint egy évtizeden át tartó genetikai nyomozással jutott el nemzetközi kutatócsoport egy család férfi ta...
-
Magyar kutatók vezetésével, több mint egy évtizeden át tartó genetikai nyomozással jutott el nemzetközi kutatócsoport egy család férfi ta...
-
"Some proteins endow cells and organisms with the ability to contract, to change shape, or to move about. Actin and myosin function...
-
Micsoda szédületes gyártástechnológia: mire a PRPP-ből, az ATP-ből és a glutaminból hisztidin lesz !A kedvencem: N¹-5'-phosphoribulosyl-formimino-5-aminoimidazole-4-carboxamide ribonucleotide ! The histidine biosynthetic pathway in...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése